П`ятниця, 10.05.2024, 07:34
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт учителя початкових класів Кріль Таїсії Миколаївни

Наше опитування
Виберіть екскурсію для вашої дитини?
Всього відповідей: 14
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Лютий » 14 » Тема "Земноводні і плазуни"
14:33
Тема "Земноводні і плазуни"

                Вода займає на нашій планеті дуже велику територію. У морях і океанах почалося зароджуватися життя. Багато тисяч років тому назад відбувалися великі зміни у кліматі природи. Тому рослини і види тварин теж змінювались. Першими до суші стали пристосовуватися земноводні. Ця назва дуже влучна, адже такі тварини живуть і на землі, й у воді. Предки земноводних першими вийшли з водойм на суходіл. Вченими було припущено, що земноводні походять від кистеперих риб. Перші земноводні стали пристосовуватися до суші, і на відміну від кистеперих риб, вони втратили зябра і стали дихати за допомогою легенів, також замість плавців у них з'явилися п'ятипалі кінцівки.

               Шкіра у жаби волога і тонка, її часто потрібно змочувати водою. Якщо жабу довго тримати в сухому місці, вона може загинути. Жаби — незвичайні тварини. Узимку вони сплять під льодом і снігом, можуть дихати шкірою, навіть пити, якщо потрібно, вони можуть шкірою, не розкриваючи рота. їх витріщені очі бачать усе, що знаходиться попереду і ззаду, одночасно. Але бачать вони тільки те, що ворушиться. Язик у них прикріплений до щелепи не заднім кінцем, як в усіх тварин, а переднім. Тому жаба може викидати його далеко вперед. Щоб легше ковтати здобич, жаба проштовхує її в горло за допомогою очей.
                              Земневодні поділяються на дві групи: хвостаті і безхвості.

Безхвості

Результат пошуку зображень за запитом "земноводні хвостаті і безхвості"

 

                                                               Хвостаті

Результат пошуку зображень за запитом "тритон"      Результат пошуку зображень за запитом "саламандра"

          Тритон                                                                 Саламандра

Тритон. Живе в вологих місцях. Загальна довжина біля 8 см, з котрих половина припадає на хвіст. Тритон Карпатський занесено до Червоної книги України. Тритони дуже реагують на забруднення води, вирубку лісів. 

Саламандра. Довжина тіла від 5см до 2метрів. Через шкіру виділяє ядовиту речовину, щоб захиститися від хижаків. 

            Запам'ятай. Земноводні - група тварин з м`якою шкірою, вкритою слизом. Частину життя можуть проводити на суші, а для розмноження йдуть у воду, де й відкладають яйця (ікринки). З них вилуплюються пуголовки. Наприклад, жаби, квакші, саламандри, тритони.

 Розмноження жаб

Плазуни 

             Поступово клімат змінився, став сухим. Це призвело до масового вимирання земноводних. Ті ж особини, які вижили у більш вологих місцях, дали початок іншим земноводним і плазунам. У них була більш міцна шкіра і вони розмножувалися не ікрою, а більш пристосованими до нових умов яйцями, всередині яких були поживні речовини для харчування малят. 

              Тіло плазунів укрите сухими лусочками. У черепах ці лусочки зрослися й утворили міцний панцир. Час від часу плазуни линяють, тобто скидають стару шкіру. Деякі взимку залягають у сплячку.

Вуж звичайний . Живе в різноманітних вологих місцях - по берегах рік, озер, боліт, в вологих лісах. Дуже рухливий, любить тепло. Основною їжею служать жаби, інколи риба. Під час линьки скидає свою шкіру. 

Результат пошуку зображень за запитом "вуж звичайний"

Ящірка. Найбільш активна ящірка вранці. Втікаючи від небезпеки часто вилазить на дерева та кущі. А ще при небезпеці може відкидати хвіст. Живиться в основному комахами. 

Результат пошуку зображень за запитом "ящірка"

Хамелеон. Хамелеони – це ящірки. Відомі тим, що змінюють колір шкіри від настрою. Налічується близько 90 видів. Хамелеони частіше всього зустрічаються в Африці. 

Результат пошуку зображень за запитом "хамелеон"

Черепаха. Живе у воді, любить виходити на сушу, по якій повзе більш жваво, ніж сухопутні екземпляри. Вона дуже добре плаває і пірнає. Влітку, будучи активною, може до 2-х діб не спливати з води. Осінь і зиму проводить на дні водойми в сплячці. 

Результат пошуку зображень за запитом "черепаха"

Запам'ятай. Плазуни - група тварин, тіло яких вкрито сухою лускою. Пересуваються на чотирьох ногах або плазують на череві. Наприклад, ящірка, гадюка, вуж,крокодил , черепаха. Розмножуються яйцями, але їх не насиджують.

 

Переглядів: 1155 | Додав: allacool | Теги: Природознавство 3 клас | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук
Хмаринка тегів
Календар
Календар України
Відвідування
счетчик посещений

tajakril © 2024
uCoz